www.nedergolf.nl info@nedergolf.nl

Waterhindernissen

Zodra golfers bij een hole komen met water hoor je ze al denken “Waar is de waterhindernis?”

Ook een sloten zijn beangstigend. Het is onvoorstelbaar hoe ze het presteren om hun golfbal precies in de sloot te slaan. Een sloot die nog geen meter breed is en net voorbij de dames tee ligt. Hoe komt dat? Ze denken bij het afslaan …”niet in de sloot slaan, niet in de sloot slaan” en wat gebeurt er dan?
Precies, je raadt het al bal in de ……

Als je aan het water denkt dan speel je de golfbal er zeker in.

De geest is zo sterk dat je lichaam precies doet wat je wilt. Denk aan water en je speelt hem erin. Wanneer je bij de hole aankomt focus je dan enkel op het punt waar je de bal vanaf de tee naartoe wil slaan en denk alleen maar wat een mooi water.

Er zijn 2 verschillende soorten waterhindernissen. Je hebt de waterhindernis en de laterale waterhindernis. Het verschil kun je herkennen aan de paaltjes. Een waterhindernis wordt aangegeven met gele paaltjes (of lijnen) en een laterale waterhindernis met rode paaltjes (of lijnen).

Wat mag je volgens de golfregels doen als je golfbal in de waterhindernis beland? Je hebt een aantal opties waaruit je kunt kiezen.
Voor een laterale waterhindernis gelden meer opties dan voor een waterhindernis.

“waterhindernis”

Optie 1
Je speelt de bal precies zoals hij ligt, zonder strafslag. Als de bal binnen de gele paaltjes ligt, maar nog niet geheel in het water, dan kan je deze meestal nog gewoon spelen. Hij ligt bijvoorbeeld op een stuk opgedroogd modder.

Optie 2
Als je niet vanuit de waterhindernis kunt spelen dan moet je de bal droppen. Je trekt een denkbeeldige lijn vanaf de vlag en de plaats waar de golfbal de waterhindernis binnen ging. Op die lijn mag je de bal droppen. Je mag zo ver naar achteren als je wilt. Voor deze optie krijg je een strafslag.

Optie 3
Je speelt vanaf de plaats waarvan je de bal speelde voordat hij in de waterhindernis verdween. Voor deze optie krijg je een strafslag.

“laterale waterhindernis”
Naast opties 1 t/m 3 zoals hierboven beschreven heb je bij een laterale waterhindernis nog een aantal andere opties.

Optie 4
Drop de bal buiten de waterhindernis binnen 2 stoklengtes van het punt waar de bal de waterhindernis kruiste. Maar niet dichter bij de hole. De meeste golfers gebruiken hiervoor de driver. Dit is namelijk de langste golfclub uit je tas. Voor deze optie krijg je een strafslag.

Optie 5
Je mag de bal ook aan de overkant van de waterhindernis droppen. Niet dichter bij de hole en binnen 2 stoklengtes. Voor deze optie krijg je een strafslag.

Let wel op dat je bij een proefswing of adressering niet met je golfclub de grond aanraakt. Dat kost je namelijk een strafslag.
Wees niet bang voor een waterhindernis. Voordat je afslaat denk je wat een mooi water!