www.nedergolf.nl info@nedergolf.nl

Weetjes en Watjes

Doorlaten

Wanneer doe je dat?
Als je langzamer speelt dan de voorgaande partij en meer dan een halve hole verliest, of als je bijv. de bal wilt gaan zoeken, omdat je deze niet direct ziet liggen, dan zwaai je de achteropkomende partij door.
Je zorgt daarbij wel, dat de golfkar opzij staat en volgt de ballen van die partij, voordat je zelf de 5 minuten ingaat om te zoeken.

Provisionele bal

Een Provisionele bal is een bal die je slaat, nadat je je speelbal al geslagen hebt, als je denkt, dat deze onvindbaar is of Out of Bounds ligt! Bij twijfel altijd een Provisionele bal spelen, om te voorkomen dat je terug moet naar de plaats waar het laatst geslagen is!
Deze Provisionele bal telt pas als je de eigenlijke bal niet hebt gevonden of als deze Out of Bounds ligt. Je moet voordat je de Provisionele bal slaat dit altijd eerst melden aan je mede spelers, want anders is het de bal in spel. En dat wil zeggen, dat je 1 strafslag incasseert en de andere (vorige) bal niet meer mag spelen.
N.B. Een Provisionele bal mag je nooit spelen, als je denkt dat de bal in de waterhindernis is gerold.

Nearest point of relief

Heel belangrijk is het bepalen van Nearest point of relief! Deze bepaling is nodig als de bal bijv. in Tijdelijk water, GUR of bij een vast obstakel ligt. Je bepaalt het punt waar je geen hinder meer hebt van dit water, obstakel e.d. (dus niet bij de stand innemen en niet bij de swing) en dropt dan de bal zonder straf binnen één stoklengte vanaf het vastgestelde Nearest point of relief en niet dichterbij de hole.

Tijdelijk Water

Tijdelijk water is water dat veroorzaakt is door bijv. regenval of sproei-installatie. Bij discussie of je wel/niet mag droppen bewijs je het door in het drassig gebied te gaan staan. Als nu water omhoog komt, heb je recht om te droppen zonder straf-. Wel even kenbaar maken aan je marker dat je wilt droppen.

GUR

GUR is de afkorting van Ground Under Repair oftewel Grond in bewerking en is meestal voorzien van blauwe paaltjes. Als de bal in GUR is terechtgekomen, dan mag zonder straf de bal worden gedropt. Je bepaalt het punt waar de bal de GUR inging/ kruiste en dropt de bal binnen 1 stoklengte van dit punt. Kijk op de scorekaart of wellicht een local rule geldt: VERPLICHT de bal zonder straf- droppen buiten de GUR.

Losse of vaste obstakels

Losse obstakels mogen (even) verwijderd worden als het obstakel in de weg ligt bij het innemen van de stand of bij de slag. En dan gaat het om de juiste richting naar de hole m.a.w. je kunt natuurlijk altijd een andere richting uit slaan, maar we gaan uit van de juiste richting naar de hole!
Losse obstakels kunnen zijn: harken in de bunker, next tee-bordjes, paaltjes (blauw, geel, rood, NOOIT wit!) etc.
Als de gele en rode paaltjes er niet uitgehaald mogen worden is dit aangegeven als Local Rule.
Vaste obstakels kunnen zijn: sproeikoppen, gele en rode paaltjes (indien dit is aangeduid als vast obstakel), palen bij nieuwe boompjes, hole-aanduidingen, banken etc.
Bij losse of vaste obstakels mag de situatie altijd verbeterd worden zonder straf, dus:
Bij losse obstakels haal je het obstakel even weg (en plaatst het natuurlijk ook weer terug)
Bij vaste obstakels bepaal je het Nearest point of relief: drop nu de bal binnen 1 stoklengte hiervan.

Advies geven of vragen

Je mag geen advies geven of vragen wat techniek betreft en welke club je gebruikt bij een slag.
Wel mag je uitleg geven over de hole, zoals meedelen van een dog-leg naar rechts, een hindernis, inschatting van een afstand e.d.

Welke Hole heeft voorrang

De HOGERE Hole heeft ALTIJD voorrang. Stel, je slaat de bal vanaf de afslag van hole 2 in de rough richting hole 4. Daar speelt ook een flight. Jij behoort nu te wachten totdat deze spelers geslagen hebben en er geen last meer van hebben als je die kant op loopt, w?nt: de hogere hole heeft altijd voorrang. (Natuurlijk geldt dit voor de speler die de juiste hole speelt niet degene die per ongeluk zijn bal op de verkeerde hogere hole speelde!)

De vlag bewaken

Ligt de bal op de green dan kan de speler verkiezen om de vlag te laten bewaken. Je trekt de vlag strak langs de stok en tilt deze iets omhoog. Let hierbij goed op de rand van de hole, die natuurlijk niet mag beschadigen. (wel in de cup van de hole laten). Je gaat links of rechts naast de hole staan (afhankelijk bijv. van je schaduw).

Bal gaat verrollen als je klaarstaat om te slaan

Als je nog niet hebt geadresseerd, dus als je nog niet je stand hebt ingenomen en de club op de grond hebt gezet voordat een slag gedaan wordt, dan is er niets aan de hand m.u.v. de hindernissen, waar je nooit mag grounden.
Maar als je wel geadresseerd bent en de bal verrolt terwijl je deze niet eens aanraakt, dan is dit wel een slag. Advies: Waait het erg, zet dan bijv. niet je putter op de grond als je wilt adresseren: doordat de bal kan gaan rollen door een windvlaag kost het je dan geen slag!

Wat betekenen de verschillende kleuren op de paaltjes op de baan?

Geel: Waterhindernis (3 opties)
Rood: Laterale waterhindernis (2 extra opties!)
Blauw: GUR: gebied dat je ontwijken mag (af en toe is hierbij een Local Rule dat je het ontwijken meet)
Groen: Geeft vaak de afstand aan naar het midden van de green: iedere witte streep geeft 50 meter aan.
Wit: Out of Bounds: deze paaltjes staan niet IN de baan (horen er dus ook niet bij). Deze paaltjes vallen dus niet onder de definitie Losse of vaste obstakels.

Tegels op de afslagplaatsen

Deze geven de exacte afstand aan tot aan het midden van de green, zoals die op de scorekaart staat vermeld.

Heren:

Wit: (Back Tees) voor lage EGA-handicappers. Zij moeten nu meer afstand tot aan de green afleggen.
Geel: (Standard Tees) ook wel Medal Tees genoemd: voor de gemiddelde golfer.
Zwart: (Forward Tees) het woord zegt het al: ze liggen verder naar voren en zijn bedoeld voor BP en GVB.
Senioren:
Blauw
Dames:
Blauw: (Back Tees)
Rood: (Standard Tees)
Oranje: (Forward Tees)
Exact Handicap / Playing Handicap
De Exact Handicap is de Handicap van 0 tot 36 die op GVB-pasje staat. Deze verandert niet als je op een andere baan gaat spelen.
De Playing Handicap is het aantal slagen, dat je op de te spelen baan meer of minder krijgt. Deze is op iedere baan verschillend.
Kijk daarom altijd eerst op de Playing Handicap Tabel, die bij iedere club in de hal te vinden is. Hierop kun je zien hoeveel Slagen je meer of minder krijgt.

Handicap berekenen

Handicap- niveau Bij Exact Hcp

 

Voor iedere punt meer dan

36 Stabl.pnt:

VERLAGING met

Minder Stabl.pnt dan Bufferzone

VERHOGING met

Bufferzone

=

 

1 -4.4 0.1 punt per kaart 0.1 punt per kaart 35 36 stabl.pnt
2 4.5 – 11.4 0.2 punt per kaart 0.1 punt per kaart 34 36 stabl.pnt
3 11.5 – 18.4 0.3 punt per kaart 0.1 punt per kaart 33 36 stabl.pnt
4 18.5 – 26.4 0.4 punt per kaart 0.1 punt per kaart 32 36 stabl.pnt
5 26.5 – 36.0 0.5 punt per kaart 0.2 punt per kaart 31 36 stabl.pnt